Όρμπαν: «Δεν θέλουμε να είμαστε σκλάβοι χρέους του Σόρος – Σε έναν κόσμο-γκέτο αλλοδαπών». «Η ηγεσία της Ευρώπης έχει καταληφθεί από την ελίτ και παγκοσμιοποιητές όπως ο Σόρος». «Οι πράκτορες ευρωπαίοι πολιτικοί πέτυχαν τους στόχους του Σόρος: το 2030 η Αγγλία και η Γαλλία δεν θα είναι ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομικά χώρες του κόσμου και η Γερμανία θα είναι μόνο δέκατη».
Τα θραύσματα των αρχαίων Ελληνικών κεραμικών ονομάζονται όστρακα. Ένα όστρακο είναι ένα κομμάτι κεραμικής, συνήθως σπασμένο από ένα αγγείο ή άλλο πήλινο αγγείο.
Κατά την Αρχαιολογία ο όρος όστρακο σημαίνει γενικά κάθε κυρτό αντικείμενο, ειδικότερα όμως κάθε τεμάχιο ή θραύσμα κεραμικού αγγείου.
Από τις αρχαιολογικές έρευνες διαπιστώνεται πως τέτοια τεμάχια ή θραύσματα χρησιμοποιήθηκαν πολύ πρώιμα ως υλικό γραφής ή πινακίδια που χαράσσονταν με αιχμηρές γραφίδες ή γράφονταν με μελάνι επιγραφές σ΄ αυτά.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα φτηνά, άφθονα και ανθεκτικά σπασμένα κομμάτια κεραμικής γύρω τους ως ένα βολικό μέσο για να γράψουν για μια μεγάλη ποικιλία σκοπών, κυρίως πολύ σύντομες επιγραφές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλες.
"Kεραμική είναι ένα σύνθετο, ανόργανο, ανθρωπογενές υλικό που συνδυάζει τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας: γη και νερό (για την διαμόρφωση της αργίλου σε πηλό και τη δημιουργία τεχνέργων), φωτιά και αέρα (για την όπτηση). Αποτελεί το πολυπληθέστερο εύρημα των αρχαιολογικών ανασκαφών, γιατί η παραγωγή κεραμικών υπήρξε διαδεδομένη και συνεχής για χιλιάδες χρόνια παντού στον κόσμο και γιατί, ενώ θραύεται, δεν καταστρέφεται κατά την παραμονή στο χώμα και δεν υπήρξε αντικείμενο εκτεταμένης σύλησης ούτε κατά το παρελθόν, ούτε στη σύγχρονη εποχή.
Η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή κεραμικής είναι η άργιλος, ένα φυλλοπυριτικό ορυκτό που προκύπτει από τη διάσπαση πυριτικών πετρωμάτων. Στη γεωλογία άργιλος χαρακτηρίζεται κάθε φυσικό ίζημα με κοκκομετρία συγκεκριμένης τάξης μεγέθους (περ. 2μm)".
"Aνάλυση αρχαίας κεραμικής: Χαρακτηρισμός, προέλευση, τεχνολογία"
Ελένη Νοδάρου, Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης (ΙNSTAP), Παχειά Άμμος Ιεράπετρας, Κρήτη
Η αρχαία ελληνική κεραμική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο χρονολόγησης για την επιστήμη της αρχαιολογίας, καθώς συγκαταλέγεται στα πιο συχνά ευρήματα των ανασκαφών και επί πλέον η παραγωγή της συνεχίστηκε για πολλούς αιώνες. Το ευτελές υλικό (οπτός πηλός) από το οποίο κατασκευάζονταν τα αρχαία αγγεία είναι ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρησή τους σε σχέση με άλλα προϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας και επιπλέον δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον για την επανάχρησή του, όπως συνέβαινε με τα αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα. Έτσι, τα αρχαία αγγεία σώθηκαν σε πολύ μεγάλους αριθμούς είτε ακέραια είτε —συχνότερα— σε θραύσματα (όστρακα) και αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για τους σύγχρονους μελετητές π.χ. για τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων, για τους μύθους και το θέατρο, για τη χαμένη σήμερα μεγάλη ζωγραφική αλλά και για το εξαγωγικό εμπόριο.
Στον ελλαδικό χώρο υπήρχαν πολλά κέντρα παραγωγής αγγείων, ωστόσο, σε κάθε εποχή κάποια εργαστήρια ξεχώριζαν από τα υπόλοιπα και γίνονταν ιδιαιτέρως δημοφιλή χάρη στα πρωτοποριακά σχήματα αγγείων ή στις τεχνικές διακόσμησης. Έτσι, τον 7ο αιώνα π.Χ. τα κορινθιακά αγγεία, κυρίως μικρού μεγέθους για τη μεταφορά πολύτιμων αρωματικών ελαίων, εξάγονται σε όλη τη Μεσόγειο. Οι αθηναίοι κεραμείς προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τους κορίνθιους συναδέλφους τους, αλλά τα αττικά αγγεία, που ήταν κυρίως μεγάλου μεγέθους και χρησιμοποιούνταν ως τεφροδόχα, περιορίζονταν στην εγχώρια αγορά μέχρι τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ.
Το Cerabyte γράφει δεδομένα σε κεραμικά νανοστρώματα, επιτρέποντας εξαιρετική ανθεκτικότητα με χαμηλό κόστος και σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής.
Η Cerabyte ιδρύθηκε από μια χούφτα πρωτοπόρων που τόλμησαν να επανεξετάσουν τη βιώσιμη αποθήκευση δεδομένων από το μηδέν. Το όραμά τους ήταν να αποθηκεύουμε όλα τα δεδομένα για πάντα και να διατηρούμε τα σημερινά ψηφιακά αρχεία για μελλοντική χρήση.
Μια πρωτοποριακή τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει όσα ξέραμε έως τώρα στη μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων, παρουσίασε, μία εταιρία startup από τη Γερμανία.
Έχει εμπνευστεί από τα κεραμικά που βρίσκουν θαμμένα αναλλοίωτα, αιώνες μετά, οι αρχαιολόγοι.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία κεραμικών νανοστρωμάτων, η εταιρία ανέπτυξε μέσα αποθήκευσης που περιλαμβάνουν φύλλα γυαλιού με κεραμική επίστρωση πάχους μόλις 50 έως 100 ατόμων.
Τα μέσα αυτά χαράσσονται με δεδομένα που μοιάζουν με QR codes, χρησιμοποιώντας ακριβή τεχνολογία λέιζερ.
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, γνωστή ως CeraMemory ή CeraTape, πρόκειται να προσφέρει εκπληκτικές χωρητικότητες αποθήκευσης που κυμαίνονται από 10 petabytes (PB) έως ένα exabyte (EB) ανά μονάδα, ενώ παράλληλα διαθέτει εντυπωσιακή διάρκεια ζωής δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να επιβιώσουν έως 5.000 χρόνια, ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες από -273°C (-460 °F) to 300°C (570°F).
Η τεχνολογία της Cerabyte ξεχωρίζει για την εξαιρετική αντοχή της.
Τα κεραμικά νανοστρώματα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, πλημμυρών, ηλεκτρικών υπερτάσεων και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.
Αυτή η ανθεκτικότητα καθιστά τη λύση της Cerabyte ως μια δυνητικά ιδανική επιλογή για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων.
Η εταιρία παρουσίασε πρόσφατα ένα λειτουργικό πρωτότυπο αυτού του συστήματος, αποδεικνύοντας την πρακτικότητά του και τη δυνατότητα ενσωμάτωσής του στην υπάρχουσα υποδομή αποθήκευσης.
Για την ιστορία, ο σχεδιασμός του συστήματος αποθήκευσης της Cerabyte μοιάζει με τις τρέχουσες ταινιοθήκες που χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες, με τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε πολλαπλά κεραμικά στρώματα μέσα σε μεμονωμένες κασέτες.
Αυτές οι κασέτες διαχειρίζονται ρομποτικά, μετακινούμενες μεταξύ των ραφιών αποθήκευσης και ανάγνωσης-εγγραφής ανάλογα με τις ανάγκες.
Μάλιστα, το κεραμικό σύστημα αποθήκευσης της Cerabyte όχι μόνο προσφέρει απαράμιλλη αντοχή έναντι των περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά εξαλείφει επίσης και την ανάγκη περιοδικής συντήρησης, όπως το λεγόμενο «re-silvering» στις παραδοσιακές tape μονάδες.
Η κεραμική αποθήκευση της Cerabyte είναι έτοιμη να εγκαινιάσει την "εποχή των Yottabyte"Ο οδικός χάρτης της εταιρείας περιλαμβάνει "CeraTapes" που διαθέτουν πυκνότητες TB/cm2.
Μια νεοσύστατη επιχείρηση τεχνολογίας έχει προβάλει εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για την καινοτόμο αποθήκευση με βάση κεραμικά νανοστρώματα. Η Cerabyte ισχυρίζεται ότι θα διαταράξει την αγορά αποθήκευσης αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώνοντας το TCO αποθήκευσης στο κέντρο δεδομένων κατά 75%. Πιο συγκεκριμένα, οι οδικοί χάρτες της, σκιαγραφούν τις κασέτες CeraMemory (2025-30) που αποθηκεύουν μεταξύ 10 PB και 100 PB, και την CeraTape (2030-35) με χωρητικότητα έως και 1 EB ανά ταινία. Σύμφωνα με τη νεοσύστατη εταιρεία, αυτές οι νέες μορφές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα παραδείγματα πυκνότητας, απόδοσης και πρόσβασης, καθώς και τις απαιτήσεις κόστους και βιωσιμότητας των κέντρων δεδομένων.
Η Cerabyte, μια γερμανική startup εταιρεία αποθήκευσης, δημοσίευσε μια περίληψη από την επερχόμενη παρουσίασή της στο 2023 Storage Developer Conference στο Fremont της Καλιφόρνια. Εδώ, για πρώτη φορά, θα περιγράψει λεπτομερώς πώς θα παρουσιάσει το CeraMemory με ανόργανα νανοστρώματα, χρησιμοποιώντας κεραμικά πάχους 50-100 ατόμων για την αποθήκευση πληροφοριών. Η κλιμάκωση της κεραμικής τεχνολογίας αποθήκευσης δεδομένων από τα 100nm σε μεγέθη bit των 3nm θα κλιμακώσει την αντίστοιχη πυκνότητα δεδομένων από GB/cm2 σε μονάδες που μετριούνται σε TB/cm2, εκτιμά η Cerabyte.
Για την εγγραφή δεδομένων στο CeraMemory, η Cerabyte αναφέρει ότι μια δέσμη λέιζερ ή μια δέσμη σωματιδίων δομεί πίνακες δεδομένων παρόμοιους με τους κώδικες QR. Η ανάγνωση των δεδομένων μπορεί να γίνει με εξοπλισμό που χρησιμοποιεί τεχνικές μικροσκοπικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ή μικροσκοπία δέσμης ηλεκτρονίων. Αρχικά, δεν θα υπάρχει ανάγκη για δέσμες σωματιδίων/ηλεκτρονική μικροσκοπία, καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα απαιτηθούν μόνο αργότερα στους χάρτες πορείας στις υψηλότερες πυκνότητες.
Έτσι, οι χωρητικότητες φαίνονται εντυπωσιακές, αλλά τι γίνεται με τις επιδόσεις; Στην περίληψή της από την παρουσίαση "Ceramic Nano Memory - Data Storage for the Yottabyte Era", η Cerabyte αναφέρει ότι η τεχνολογία της μπορεί να διαβάζει και να γράφει δεδομένα σε ταχύτητες κατηγορίας GB/s. Αυτές οι τεχνολογίες ανάγνωσης/εγγραφής είναι "χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας", σύμφωνα με τη νεοσύστατη εταιρεία αποθήκευσης.
Μια άλλη φαινομενικά εξαιρετική εγγενής ιδιότητα της κεραμικής αποθήκευσης είναι η διαφημιζόμενη ανθεκτικότητα και μακροζωία των μέσων. Στον ιστότοπό της, η Cerabyte αναφέρει ότι τα μέσα της μπορούν να διαρκέσουν "5.000+ χρόνια" και ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα μπορούν να εξασφαλίσουν "ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών από -273°C (-460°F) έως 300°C (570°F)". Έχουμε χρησιμοποιήσει εισαγωγικά εδώ, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά στοιχεία. Επιπλέον, καυχιέται ότι το CeraMemory είναι ανθεκτικό σε διαβρωτικά, όξινα, ραδιενεργά περιβάλλοντα και διαταραχές από ηλεκτρομαγνητικό παλμό.
Το Blocks and Files έχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις δύο μορφές αποθήκευσης που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η πρώτη λύση Cerabyte, το CeraMemory, θα διατίθεται ως κασέτα που θα περιέχει φύλλα με κεραμικές επιστρώσεις. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα αποθηκευμένα δεδομένα, θα μοιάζουν με "οιονεί διάτρητες κάρτες σε νανοκλίμακα". Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος για να περιγράψετε έναν μικροσκοπικό κωδικό QR.
Εν τω μεταξύ, η CeraTape (2030-35) προδίδει τον τύπο του μέσου αποθήκευσης στο όνομά της. Αυτές οι ταινίες δεδομένων θα έχουν υπόστρωμα πάχους 5 μm με κεραμική επίστρωση πάχους 10 nm. Η άφιξη αυτών των πολυστρωματικών ταινιών θα οδηγήσει σε πυκνότητες κλίμακας TB/cm2.
Η Cerabyte δηλώνει ότι συνεργάζεται στενά με σημαντικούς παίκτες σε συναφείς τεχνολογικούς/κατασκευαστικούς τομείς. Η παρουσίασή της στο 2023 Storage Developer Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα είναι μια από αυτές που θα πρέπει να παρακολουθήσετε.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΑπάντησηΤο OpenAI ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό εγχείρημα με ένα διοικητικό συμβούλιο που διοικεί μια εμπορική θυγατρική, την οποία διευθύνει ο Άλτμαν. Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην κερδοσκοπική επιχείρηση.
Οι γραπτές αναφορές των ερευνητών προκάλεσαν αναταραχή στην OpenAI, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας απέλυσε τον Άλτμαν την περασμένη Παρασκευή 17/11/2023. Μία ημέρα πριν από την απόλυσή του, ο Άλτμαν σε ομιλία του είχε υπονοήσει ότι η εταιρεία πίσω από το ChatGPT είχε κάνει άλλη μια σημαντική ανακάλυψη.Τον επανέφερε το βράδυ της Τρίτης 21/11/2023, καθώς 750 εργαζόμενοι (σχεδόν όλο το προσωπικό) είχαν απειλήσει να παραιτηθούν αν δεν επανερχόταν ο Άλτμαν. Στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας για την επιστροφή του Άλτμαν, το OpenAI θα έχει νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Μπρετ Τέιλορ, πρώην συνδιευθυντή της εταιρείας λογισμικού Salesforce.
Η OpenAI φέρεται να εργαζόταν σε ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ήταν τόσο ισχυρό που προκαλούσε ανησυχίες στο προσωπικό της εταιρείας.
Κάποιοι στο OpenAI πιστεύουν ότι το «Q*» θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση αυτού που είναι γνωστό ως τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI).
Η OpenAI ορίζει τα AGI ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες.
Ερευνητές της OpenAI έγραψαν στο διοικητικό συμβούλιο λίγες ημέρες πριν από την απόλυση του Άλτμαν προειδοποιώντας ότι το μοντέλο «θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα».
Η επιστολή των ερευνητών ήταν η πραγματική αιτία της προσωρινής απόλυσης του ιουδαίου Σαμ Άλτμαν.
Ζ.Π.
ΑπάντησηMira Murati: Ποια είναι η 35χρονη από την Αλβανία που δημιούργησε το ChatGPT.
https://www.in.gr/2023/04/26/stories/mira-murati-poia-einai-35xroni-apo-tin-alvania-pou-dimiourgise-chatgpt/
Το ChatGPT και το Dall-E μπορεί να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο προσκήνιο, αλλά η Mira Murati είναι το πραγματικό αστέρι του OpenAI.
Πρόκειται για την επικεφαλής τεχνολογίας στο OpenAI, τη startup πίσω από το ChatGPT – το πιο προηγμένο chatbot AI που έχει αναπτυχθεί ποτέ σε μαζικό κοινό.
Γεννημένη στην Αλβανία και βετεράνος της Tesla, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης του Model X, η Murati είναι στο OpenAI από το 2018.
Ενώ ο κόσμος κοιτάζει ανήσυχος την εξέλιξη της τεχνολογίας και διαφωνεί με τις δυνατότητές της, αυτή και η ομάδα της επικεντρώνονται στη βελτίωση των προϊόντων του OpenAI.
Ποια είναι η Mira Murati
Γεννήθηκε το 1988 στον Αυλώνα της Αλβανίας.
Μετακόμισε στη Βικτώρια του Καναδά σε ηλικία 16 ετών και φοίτησε στο Pearson United World College of the Pacific.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών Thayer στο Dartmouth College το 2012 με πτυχίο Μηχανικού στη Μηχανολογία.
Mιλάει αγγλικά, ιταλικά και αλβανικά.
Tο τραγούδι με το οποίο αισθάνεται ότι ταυτίζεται είναι το «Paranoid Android» των Radiohead και το αγαπημένο της βιβλίο και ταινία είναι τα «Duino Elegiies» και «2001: A Space Odyssey» αντίστοιχα.
Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα, να παίζει πιάνο, απολαμβάνει να χορεύει Σάλσα και να φτιάχνει σοκολάτα.
Η Murati ξεκίνησε την καριέρα της ως ασκούμενη στην Goldman Sachs το 2011 και εργάστηκε στη Zodiac Aerospace από το 2012 έως το 2013.
Ο δρόμος προς την OpenAI
Το ενδιαφέρον της Murati για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε το 2013, όταν εντάχθηκε στην Tesla.
Εκείνη την εποχή, η εταιρεία κυκλοφόρησε πρώιμες εκδόσεις του Autopilot, του λογισμικού υποβοήθησης οδηγού με δυνατότητα AI και εργαζόταν σε ρομπότ με δυνατότητα AI για τα εργοστάσιά της.
Το 2016 πήγε στην Leap Motion για να εργαστεί. Καθώς η Murati σκεφτόταν την επόμενη κίνησή της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «τεράστια πρόοδος στην τεχνολογία» θα έπρεπε να παίξει ρόλο στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου.
Αυτό την οδήγησε στην ένταξή της στο OpenAI το 2018 και στην επίβλεψή της για την κυκλοφορία των Dall-E και ChatGPT.
Το όραμα για μια τεχνητή γενική νοημοσύνη
Μιλώντας στο Associated Press μίλησε σχετικά με την AI και το όραμα της εταιρείας για τη φουτουριστική ιδέα της τεχνητής γενικής νοημοσύνης, γνωστής ως AGI.
«Με τον όρο τεχνητή γενική νοημοσύνη, συνήθως εννοούμε εξαιρετικά αυτόνομα συστήματα που είναι ικανά να παράγουν οικονομικό προϊόν, σημαντικό οικονομικό προϊόν. Με άλλα λόγια, συστήματα που μπορούν να γενικεύουν σε διαφορετικούς τομείς. Το συγκεκριμένο όραμα του OpenAI γύρω από αυτό είναι να το κατασκευάσει με ασφάλεια και να βρει πώς να το κατασκευάσει με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες προθέσεις, έτσι ώστε τα συστήματα AI να κάνουν τα πράγματα που θέλουμε να κάνουν και να ωφελήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους εκεί έξω όσο γίνεται», είχε αναφέρει.
H κατάχρηση του ΑΙ
Μιλώντας στο περιοδικό Time είχε αναφερθεί στην αμφίδρομη σχέση του ΑΙ και της κοινωνίας. «Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη» είχε πει χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν επίσης ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο και υπάρχουν πολλά ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που πρέπει να εξετάσουμε. Και είναι σημαντικό να ακούσουμε διαφορετικές φωνές, όπως φιλόσοφους, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και ανθρώπους από τις ανθρωπιστικές επιστήμες».
Το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάθος ή για λάθος σκοπούς, προειδοποιεί η Murati, επομένως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτής της τεχνολογίας παγκοσμίως.
Πώς κυβερνάτε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες;
«Είναι σημαντικό για το OpenAI και εταιρείες όπως η δική μας να το χρησιμοποιούν με ελεγχόμενο και υπεύθυνο τρόπο. Αλλά είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις».
Ζ.Π.
Οι 10.000.000 Ελληνογενείς αμερικανοί κατάντησαν σήμερα να παρακαλούν τους ιουδαίους αφέντες να γίνουν τα γκαρσόνια τους.
Ζ.Π.