27 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΩΣ Ή ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΕΑΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ, ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ.

 


 
  ΤΟ  ΑΘΩΣ  Ή  ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ
 Το όνομά του ΑΘΩΣ  το έλαβε από τον αρχαίο καθεδρικό ιερό ναό του Αθώου Διός.  Το όρος  Άθως  είχε παραχωρηθεί από τον Δία στην χρυσόθρονον αγνήν Αρτέμιδα. 
Ο  λεγόμενος  σήμερα  «κήπος της παναγίας», ονομαζόταν  από  τους  προγόνους  μας  «κήπος της Αρτέμιδος». Ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Αγιορείτης, ο οποίος έζησε μία δεκαετία σε Σκήτη αναφέρει ότι βρήκε εκεί νόμισμα με απεικόνιση της θεάς Αρτέμιδος. Ο Παυσανίας (Αρκαδικά 31), αναφέρει ότι  στον  Άθωνα,  σε ιερά αφιερωμένα σε θεές, επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε γυναίκες,  ενώ σε άνδρες  επιτρεπόταν  μόνο μία φορά τον χρόνο. 
 
  
Το σημερινό  « Άγιο Όρος» ήταν κατά την αρχαία εποχή κέντρο θρησκευτικών σχολών και μυήσεως νεαρών παρθένων γυναικών, οι οποίες αφού ελάμβαναν κατάλληλη κατάρτιση, εγένοντο ιέρειες της Θεάς Αρτέμιδος. Μετά την αποφοίτησή τους  τις έστελναν να επαναγυναικωνίσουν  τους  ναούς της Θεάς Αρτέμιδος σε διάφορα μέρη της Μεσογείου. Στην πραγματικότητα σε ορισμένα μέρη των θρησκευτικών σχολών στον  Άθωνα  δεν ήταν επιτρεπτό να εισέλθουν άνδρες.  Από  την  πανάρχαια  μυκηναϊκή  εποχή  η  χερσόνησος  του  Άθωνα  ήταν  αφιερωμένη  στον  Δία,   οι  Ελληνίδες γυναίκες ζούσαν πάντα στο Άγιο Όρος  και  αυτές  είχαν  εκεί  πάντα  τον  πρώτο  λόγο. 

Το γεγονός της αλλαγής του Αγίου Όρους συνέβη το 324  μ.Χ.

 Ο Μέγας  Κωνσταντίνος με δική του εντολή, το 324 μ.Χ. εκδιώκει τους γηγενείς κατοίκους, καταστρέφει τους Ναούς και διαλύει τις γυναικείες θρησκευτικές σχολές. Με το οικοδομικό δε υλικό κτίζονται τα σημερινά μοναστήρια, τα οποία διατηρούν πλέον το «Άβατο» διά τις γυναίκες.

(1) Του Ιερομόναχου Σμυρνιωτάκη, «Το Άγιο Όρος». 

 (2) Του Γάλλου ερευνητή “La Carrierre”, «Οι Γνωστικοί».

 (3) Του Σταγάκη Μανώλη, «Ελλάς, η Ωραία Κοιμωμένη»

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου